Gelijkwaardig loon uitzendkracht uitgelegd
De uitzendkracht heeft volgens de wet recht op een gelijkwaardig loon als werknemers in vaste dienst. Dat is beter bekend als de inlenersbeloning. Dat staat in artikel 8 van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi).
Het begrip “loon” in de wet
Maar wat hoort dan bij het begrip ‘loon’ in de wet? Dat stond centraal in een uitspraak van de Hoge Raad van 27 september 2024. In deze zaak werkte de uitzendkracht via een uitzendbureau bij Akzo Nobel. Na het einde van zijn uitzending vordert de uitzendkracht betaling van (onder andere) een resultaatafhankelijke beloning en een bonus. De werknemer baseert zijn vordering artikel 8 Waadi. De werknemer stelt dat hij – omdat hij uitzendkracht was – recht heeft op dezelfde voorwaarden als die golden voor werknemers die in een gelijke of gelijkwaardige functie bij Akzo werkzaam waren.
het oordeel van lagere rechters over gelijkwaardig loon
De kantonrechter wees de vordering van de uitzendkracht toe. In hoger beroep wees het gerechtshof de resultaatafhankelijke beloning en de bonus af. Volgens het gerechtshof is loon:
niets anders dan de tegenprestatie voor de bedongen arbeid en omvat mede het loon over bijvoorbeeld overuren, voor het werken op feestdagen en het loon over vakantiedagen. Met overige vergoedingen wordt bedoeld: de vergoedingen voor reisuren, reiskosten, pensionkosten, koffiegeld en andere noodzakelijk te achten kostenvergoedingen, voor zover werknemers in dienst van de inlenende onderneming in soortgelijke omstandigheden eveneens daarop aanspraak kunnen doen gelden.
Dat volgt volgens het gerechtshof uit de wetsgeschiedenis (Kamerstukken 2010-2011 32 895 nr 3 pagina 12). Volgens de Hoge Raad ligt het toch anders.
Waadi implementatie van Uitzendrichtlijn
De Hoge Raad oordeelt dan ook dat het begrip ‘bezoldiging’ uit de Uitzendrichtlijn moet worden uitgelegd. Artikel 8 Waadi is een implementatie van een Europese richtlijn (de z.g. Uitzendrichtlijn), die is ‘omgezet’ in nationale wetgeving. In Nederland is dat de Waadi.
Loon Uitzendrichtlijn: alle huidige of toekomstige voordelen in geld of natura
Daarom moet het begrip loon uit het artikel worden uitgelegd volgens de Uitzendrichtlijn. De Uitzendrichtlijn heeft immers een hogere rangorde dan nationale wetgeving. Het begrip ‘bezoldiging’ uit de Uitzendrichtlijn moet ruim worden uitgelegd: het gaat om alle huidige of toekomstige voordelen in geld of natura, die door de werkgever aan de werknemer uit hoofde van zijn dienstbetrekking worden toegekend. Die ruime uitleg werd voorgeschreven door het Hof van Justitie van de Europese Unie (zie het arrest Randstad Empleo).
Het uitzendbureau werd door de Hoge Raad veroordeelt tot betaling van de resultaatafhankelijke beloning en een bonus.
Omdat de loonbestanddelen te laat zijn betaald, wordt ook een wettelijke verhoging toegekend van 30%. De wettelijke verhoging is een wettelijke boete die een werkgever verschuldigd is, als het loon te laat wordt betaald. Die boete kan oplopen tot 50%, maar de rechter kan die matigen. In dit geval is gematigd tot 30%.
Tips
Uit deze uitspraak volgt dat een uitzendkracht recht heeft:
- op een gelijkwaardig loon
- onder dat loon niet alleen het salaris wordt verstaan, maar alle huidige of toekomstige voordelen in geld of natura
- te laat betalen kan leiden tot een forse boete (wettelijke verhoging)
Vragen?
Vragen over deze uitspraak? Of hulp nodig bij een arbeidsrecht conflict? Neem contact op met ons kantoor.
Ga terug naar het overzicht